Navigating criminal liability in an era of AI-assisted medicine - Mrčela, Marin (Medicine, law & society, 2025)
Članek obravnava prepletanje umetne inteligence (UI) in kazenske odgovornosti v zdravstvenem sektorju, zlasti v smislu zdravniških napak. Študija z multidisciplinarnim pristopom ocenjuje sedanje pravne okvire in njihovo ustreznost pri obravnavi odgovornosti za napake, ki vključujejo na umetni inteligenci temelječe medicinske sisteme. Skozi analizo pravne teorije, študije primerov in tehnološko integracijo, raziskava izpostavlja kompleksnost določanja odgovornosti pri napakah, ki nastanejo pri medicinskem odločanju s pomočjo UI. Metodologija vključuje primerjalno pravno analizo in podroben pregled dejanskega primera, ki vključuje napake nastale pri zdravljenju z UI. Ugotovitve razkrivajo, da so obstoječi pravni okviri sicer zadostni za uveljavljanje odgovornosti ljudi v skladu s standardom oskrbe, da pa se vendarle spopadajo z edinstvenimi izzivi, ki jih predstavlja „črna škatla“ UI. Študija trdi, da je treba modele odgovornosti še dodatno izpopolniti, zlasti ker sistemi UI pridobivajo vse večjo avtonomijo. Dokument se zaključi s predlogom načrta za uravnoteženje inovacij na področju UI z nujno obveznostjo zaščite pacientovih pravic, pri čemer je poudarjeno, da se morajo okviri odgovornosti razvijati vzporedno s tehnološkim napredkom.
Keywords: accountability; AI-assisted medicine; criminal; liability; standard of care