Leptophyes punctatissima (Bosc, 1792) new to Slovenia (Orthoptera: Phaneropteridae) - Gomboc, Stanislav (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2008)
V Sloveniji smo našli še četrto vrsto rodu Leptophyes - vrsto Leptophyes punctatissima (Bosc, 1792). Vrsto smo pri nas pričakovali, saj je znana iz vseh sosednjih držav, do njene potrditve pa smo čakali kar nekaj let. Dva samčka vrste L. punctatissima smo našli na območju Krasa, enega na Petrinjskem Krasu, julija 2003, drugega pa pri vasi Gornje Vreme pri Pivki, v dolini reke Reke, avgusta 2006. Prispevek predstavlja morfološke značilnosti novo odkrite vrste in razlikovalne znake v primerjavi s sorodnimi vrstami. Predstavljene so tudi značilnosti njenega napeva. Vrsto dokaj enostavno ločimo od njej sorodnih vrst, predvsem po tankih, v sredini lokasto ukrivljenih cerkih, po dolgi rjavi progi, ki poteka po zgornji strani telesa, od glave do konca zadka, in po sorazmerno dolgih loputicah pokrovk.
Keywords: entomologija; favna; nove najdbe; Orthoptera; ravnokrilci; Slovenia; Slovenija