Transformacije ljudskega kot intertekstualni princip v pesemskem ustvarjanju druge svetovne vojne in refleksije svobode - Golež Kaučič, Marjetka (Studia Historica Slovenica, 2016)
Predmet razprave je ljudsko pesemsko izročilo oz. pesmi druge svetovne vojne, ki so bodisi nastajale bodisi se le izvajale v tem obdobju. Prav uporaba ljudske pesmi in njena transformacija je značilna tipološka dejavnost slovenskih ustvarjalcev, ki se v nekem obdobju, ki ga zaznamuje ali izpraznjenost vrednot, eksistencialna stiska ali iskanje novih načinov sporočanja, vračajo k ljudskemu izročilu na trpni, posnemovalni ali pa tvorni, transformativni način. Zanimal nas je predvsem t. i. medbesedilni princip, ki je omogočil, da je predloga služila za podlogo oz., da se je na že znano besedilno matrico natisnila nova. Ob analizi značilnih pesemskih primerov pa smo osvetlili tudi koncepte in dojemanje ter doživljanje svobode, tako kot je reflektirano v samih pesmih
Keywords: druga svetovna vojna; literarni motivi; slovenska poezija; slovenske ljudske pesmi; svetovna vojna 1939-1945