50 let pravne informatike v Sloveniji - Tomažič, Anton (Pravnik, 2023)
Čeprav so prvi projekti pravnega informacijskega sistema obstajali že v Jugoslaviji (RSPOUP), so se šele z uvedbo proste podjetniške pobude ter razvojem osebnih računalnikov ustvarili pogoji za učinkovito pomoč pravnikom pri njihovem delu. V pionirskem obdobju je imela vodilno vlogo Sekcija za računalništvo pri Društvu pravnikov v gospodarstvu, ki je organizirala tečaje »Pravnik in računalnik« ter vsakoletno računalniško delavnico v okviru Dnevov slovenskih pravnikov v Portorožu. Prelomna točka je bila profesionalizacija pravne informatike z ustanovitvijo družbe IUS SOFTWARE in njenega pravnega informacijskega sistema IUS-INFO in tudi uvedba predmeta Pravna informatika na pravnih fakultetah v Ljubljani in Mariboru. Kakovost vseh vrst pravnih besedil pa se je še zlasti začela izboljševati v zadnjih dveh desetletjih z moduli umetne inteligence, ki bodo v pravu postali osnova za vse nadaljnje modernizacije ter povečanje učinkovitosti.
Keywords: društva; informacijski sistemi; informatika; osebni računalniki; pravna informatika; pravniki; umetna inteligenca