SPIM: mikroskopija z ravninsko osvetlitvijo - Mur, Maruša (Obzornik za matematiko in fiziko, 2012)
Mikroskopija z ravninsko osvetlitvijo je fluorescenčna metoda, pri kateri vzorec osvetljujemo pravokotno na os detekcije s tanko svetlobno plastjo. Bledenje vzorca je pri tem zelo majhno, metoda pa omogoča hitro zajemanje in dobro prostorsko ločljivost. Je pomembna na področju razvojne biologije, saj z njo slikamo velike žive vzorce na različnih prostorskih in časovnih skalah.
Keywords: biološki vzorci; digitalno lasersko skeniranje; mikroskopija; prostorska ločljivost