Design considerations for direct and indirect active matrix flat-panel portal imagers - Lachaine, Martin (Radiology and oncology (Ljubljana), 2001)
Izhodišča. Napredek v tehnologiji tankih tranzistorskih plasti je omogočil izdelavo ravnih slikovnih prikazovalnikov z aktivno matriko, ki jih uporabljamo na različnih področjih medicinskega slikanja. Ker je načrtovanje teh prikazovalnikov še zmeraj v razvojni fazi, ni jasno, kakšne morajo biti njihove detektorske karakteristike za optimalno uporabo v portalnem slikanju. Material in metode. Za izračun kvantnega izkoristka detektorja za neposredne in posredne prikazovalnike z aktivno matriko smo uporabljali kaskadno analizo in tehnike Monte Carlo. Rezultate izračunov smo uporabili za študij optimalnihkarakteristik detektorja. Svoje izračune smo potrdili z rezultati obstoječih meritev. Rezultati. Pokazali smo, da imajo neposredne in posredne metode detekcije enak kvantni izkoristek za ravni prikazovalnik z idealnim karakteristikami pri dani masni debelini detektorja. Zaključki. Ustvarili smo grafe, koristne pri načrtovanju prihodnjih megavoltnih ravnih prikazovalnikov z aktivno matriko.
Keywords: diagnostika; Equipment design; Instrumentation; Methods; Monte carlo method; radiologija; Radiotherapy dosage