Management and production of intangible cultural heritage - Lukić-Krstanović, Miroslava (Traditiones (Ljubljana), 2012)
Unescova Konvencija o varovanju nesnovne kulturne dediščine je postavila nova administrativna pravila in strategije njenega ohranjanja, zaščite in rabe. Politika nesnovne kulturne dediščine vsebuje nacionalno zasnovo in konfiguracijo elementov nesnovne kulturne dediščine kot model ter posebne strategije. Administritativni stereotipi in pragmatičnost se spoprijemajo s strokovno kontekstualizacijo in vprašanji, ki določajo raznovrstne politike reprezentacije. V Srbiji je nesnovna kulturna dediščina sprejeta kot strategija državne politike, nakopičenih znanstvenih spoznanj in raznovrstnih razumevanj. Upoštevaje posebne družbene in politične okoliščine v dravi v času krize in tranzicije, se konstrukt in položaj nesnovne kulturne dediščine izražata v ambivalentnih procesih svetovnega mreženja in postavitve s simbolično bitko pomenov kot "nacionalne zadeve".
Keywords: ethnology; Etnologija; intangible cultural heritage; Kulturna dediščina; cultural heritage; Nesnovna kulturna dediščina; UNESCO; Serbia; Srbija