Micronuclei in cytokinesis-blocked lymphocytes as an index of occupational exposure to antineoplastic drugs - Garaj-Vrhovec, Vera (Radiology and oncology (Ljubljana), 1998)
Avtorji so s pomočjo mikronukleus testa v kombinaciji z različnimi tehnikami barvanja (Giemsa, DAPI in srebro) proučevali možne poškodbe DNK zaradi delovanja citostatikov. Krvne vzorce za preiskave so jemali medicinskim sestram, ki so na onkoloških oddelkih brez ustrezne zaščite opravljale delo v zvezi s pripravo in aplikacijo različnih citostatikov. Limfocite so gojili in vitro pri temperaturi 37 degrees C. Za preprečitev citokineze so po 44 urah dodali citohalazin B v končni koncentraciji 3 micro g/ml. Dobljeni rezultati kažejo statistično značilen porast skupnega števila mikronukleusov pri izpostavljeni skupini v primerjavi s kontrolno skupino. Z DAPI tehniko so prikazali signal-pozitivne in signal-negativne mikronukleuse, medtem ko je tehnika bavanja s srebrom razkrila Ag-NOR-pozitivne in Ag-NOR-negativne mikronukleuse. V primerjavi s kontrolno skupino je bilo število signal-pozitivnih in Ag-NOR-pozitivnih nukleusov pri izpostavljenih osebah zvišano, kar kaže, da so nekateri kromosomi bolj dovzetni za poškodbe, ki jih povzročajo citostatiki.
Keywords: Adverse effects; Antineoplastic agents; Lymphocytes; Micronucleus tests; Occupational exposure