Športne dejavnosti slovenske mladine med 15. in 18. letom starosti - Strel, Janko (Šport (Ljubljana), 2010)
V raziskavo SJM so bili v letu 2008 že tretjič vključeni tudi mladostniki od 15. do 19. leta starosti. čeprav je njihov vzorec zelo skromen in je zaradi tega potrebno ustrezno vrednotiti tudi rezultate analize, podatki kažejo, da je v prostem času vsak dan športno dejavnih 73 odstotkov fantov in 50 odstotkov deklet (20 odstotkov manj kot leta 2006), razlika med enimi in drugimi pa je statistično značilna. Statistično značilna povezanost pogostosti ukvarjanja s prostočasnimi športnimi dejavnostmi se kaže tudi z izobrazbo očeta in matere. Povsem nedejavnih, če zanemarimo ure športne vzgojev šoli, je v prostem času le 5,4 odstotka fantov in 17,8 odstotka deklet(kar je skoraj polovico več kot leta 2006).
Keywords: mladi; prosti čas; raziskave; rekreacija; Slovenija; šport; športna aktivnost