Socialni kapital samostojnih inovatorjev in dostop do znanja - Podmenik, Darka (Teorija in praksa, 2014)
V prispevku proučujemo pomembnost socialnega kapitala za dostop samostojnih inovatorjev do znanj, ki so relevantna za proces inoviranja. V prvem, teoretičnem delu so predstavljene vrste socialnega kapitala, ki omogočajo prenos znanj; v drugem, empiričnem delu pa izsledki empirične, kvalitativne študije slovenskih samostojnih inovatorjev. Izsledki analize 22 polstrukturiranih intervjujev identificirajo omejen dostop samostojnih inovatorjev do tistih vrst kapitala, predvsem profesionalnih premostitvenih in ohlapnih vezi, ki so še posebej pomembne za pretok novih znanj in informacij med akterji slovenskega inovacijskega sistema. Posledično samostojni inovatorji tudi niso vključeni v pretok tistih znanj, predvsem formalno organiziranih in kolektivnih, ki so potrebna za uspešno izvedbo vseh faz inoviranja. V sklepnem delu predlagamo nekaj osnovnih korakov za premostitev te vrzeli.
Keywords: Družbena omrežja; Innovations; Inovacije; knowledge; prenos znanja; Social capital (Sociology); Social networks; socialni kapital; Socialni kapital (Sociologija); znanje