Gibalna aktivnost pri študentih na študijskih programih zdravstvenih ved in športa - Kokl, Nika (Šport (Ljubljana), 2022)
Šport in gibalne aktivnosti prinašajo pozitivne koristi za zdravje in osebni razvoj mladih kot tudi za njihov kontinuiran razvoj zdravega življenjskega sloga v odraslosti. Cilj raziskave je bil ugotoviti, kakšna je gibalna aktivnost študentov, kateri so najpomembnejši motivi za njihovo gibalno udejstvovanje ter kakšen je odnos študentov do organizirane gibalne aktivnosti in univerzitetnega športa. Pri izdelavi raziskave je bila uporabljena neeksperimentalna deskriptivna metodologija. Podatki so bili pridobljeni s strukturiranim spletnim vprašalnikom, ki ga je izpolnilo 281 študentov na prvi stopnji visokošolskega študija zdravstvenih ved in športa. Rezultati raziskave so pokazali, da obstajajo statistično pomembne razlike med smerjo študija in gibalno aktivnostjo, pri čemer so študenti športne smeri gibalno aktivnejši kot študenti zdravstvenih ved. Ugotovili smo tudi, da na motive študentov za gibalno aktivnost ne vplivajo demografske značilnosti, kot sta spol in kraj prebivanja študentov. Pomanjkanje družbe se je pokazal kot vodilni razlog za gibalno neaktivnost med študenti. Ugotovljeno je bilo, da se le 2,1 % študentov strinja, da bi morala biti organizirana športna vadba obvezna v študijskih programih. Raziskava je pokazala, da kljub dokazanim pozitivnim učinkom gibalne aktivnosti zanimanje slovenskih študentov zdravstvenih ved in športa za organizirano vadbo upada.
Keywords: mladina; raziskave; šport; študenti; telesna aktivnost; visokošolski študij; zdravje