Dražja koruza polni kavlje v mesnicah BolJ, ko aam premlšljeval, kaj naj bl zaplsal v uvodnl atavek prtapavka o (praj-več In (pre)-malo žlvlne In mesa, boljje slllla v osprodje oanovna bole-člna alovanaklh žlvlnorejcev, maaarjev In Izdeloval-cev maanlh Izdelkov: cana koruze. Cana, kl Je (s člgavlm dovoljenjem?) Iznlčlla povpračno 450 do 600 dnl trajajočl trud rejcav žMne, ko Ja pralomlla ave-tovno povpračja v vrednoatl kllograma maaa pltanca. Po vaem avetu aa za kllogram takaga maaa doblod8 do 10 kg koruza, prl naa pa od Jullja latoa la 4,60 kllograma. O tem krlmlnalnam početju prldelovalcev koruza nlkakor nl baaada In dejanja zzvezne ravnl, kl bl to preprečilo /n poatavllo na enotnom Jugoslovan-akam tržlšču poljedelca /n žlvlnorejca v pravo vra-dnoatno razmerje. Žal je le tako mogoče uvesti zapis o trenutnem položaju Tovarne mesnih izdelkov, Mesarska 1, delovne organiza-cije Velepreskrba, TOZDMer-cator. »Na domačem trgu je upad-la prodaja mesa in mesnih iz-delkov v sedmih mesecih za povprečno 18 odstotkov,« je povedal vodja komerciale Ja-nez Selan. Po podražitvi (16. julija) prodajo precej manj svinjskega mesa. Pri govejem mesu se je povečalo zanima-nje za cenejše dele; dražji in kakovostnejši ostajajo na kav-ljih. Ce smo že omenili datum podražitve, navedimo še, da so v tednu pred povišanjem cen prodali toliko, da je letoš-nje julijsko povprečje za 11 odstotkov višje od lanskega. V mesnici na Mesarski so na primer v soboto pred podraži-tvijo iztržili kar 520 tisoč di-narjev. Seveda, pa bodo avgu-stovski indeksi prodaje prav klavrni. »Lani smo v sedmih mese-cih zakJali 6516 prašičev, do-kupili 444 ton mesa in prodali 664 ton svežega mesa, ostalo pa porabili za predelavo. Letos smo v istem obdobju zaklali 3006 prašičev, dokupili 444 ton mesa in prodali 589 ton svežega mesa,« praviio v TMI. Odkupujemo le prašiče in meso iz farm. Na prostem trži-šču se ne pojavljamo več, kJjub trenutno do 40 odstot-kom nižjim prodajnim cenam živine. Farme redno pošiljajo dogovorjene količine živali oziroma mesa. Po njem pa kupci ne segajo več toliko kot do nedavna, zaradi močno znižane kupne moči. Hladilni-ce v Ljubljani ga kljub obstoj-nejšemu pakiranju ne morejo sprejeti, ker so polne sadja in mesa. To agonijo ponudbe in povpraševanja bomo lahko premagovali nekaj časa, a bo-jimo se, da bodo v farmah za-radi takega stanja prav kmalu prazna stojišča. Nemočni se sprašujemo, »kako bo po-tem«, je podrobno razčlenil ta del zagate Janez Selan in opo-zoril predvsem na problem močne razslojenosti kupcev. Nekateri imajo že prenapol-njene skrinje, žal pa velika ve-čina ne more kupiti več niti posamične zarebrnice. V skupnem seštevku je pri goveji živini položaj prav tako skrb vzbujajoč kot pri praši-čih. Lani so v TMI zaklali 2989 goved in dokupili 392 ton me-sa. Letos so zaklali 3257 goved in dokupili 296 ton mesa. »Zakol v naši klavnici je bil veLji zaradi tega, ker je priče-lo kmetom zaradi predolge zi-me zmanjkovati krme, ki pa je niso mogli začasno nadome-stiti s predrago koruzo. V za-kol pa smo sprejeli tudi vso ponujeno živino tistih zadrug, s katerimi imamo pogodbe o trajnem sodelovanju. S tisti-mi, s katerimi nas vežejo ku-po-prodajna razmerja, pa rav-namo primerno razmeram na tržišču«. »Zanimivo pa je tudi, da se je ponudba živine močno po-večala po zvišanju odkupnih cen, medtem ko jo v prvi po-lovici julija nismo mogli dobi-ti,« je razčlenil stanje pozna-valec teh-razmer. Že precej let govorimo o pridelovanju cenejše domače krme. Ta naj bi tudi prepreči-la umetno zviševanje cen ko-ruze. A to hotenje ne bo prav lahko uresničiti. Zakaj ne? Ko sem nedavno pripravljal od-dajo za radio GLAS LJUB-LJANE (UKV 102,4 megaher-ca) »Varujmo kmetijska zem-ljišča«, je prebivalka naše ob-čine boleče dejala: »Katera in kje, če so že vse pozidali!« Mar je tudi ta mesna kriza že davek za urbanistično (ne) strokovnost ali pa nespošto-vanje stoletnih posebnosti pri pozidavanju naše majhne, svojske deželice. Prenagljeno ravnanje urbanistov, projek-tantov, gradbincev in investi-torjev, bomo žal dolgo, dolgo plačevali, Stane Jesenovec