Pol točke za MOK - Prajnc, Vojko (Šport (Ljubljana), 2017)
Redkokateri šport je v svojem razvoju prešel skozi toliko različnih faz delitev, cepitev, razhajanj, ustanavljanj novih šol in stilov, združenj in zvez, medsebojnih notranjih trenj in izrinjanj ter tudi skozi tolikšno število neuspešnih poskusov poenotenja kot karate. Odkar se je indijski duhovnik Boddhidarma v začetku 7. stol. n. št. peš odpravil na nekaj tisoč kilometrov dolgo pot iz zahodne Indije na Kitajsko in prenesel tudi prva znanja karateja, pa do avgusta 2016, ko je skupščina Mednarodnega olimpijskega komiteja potrdila uvrstitev karateja med olimpijske športe, je zgodovina karateja v glavnem razdeljena na pet glavnih razvojnih obdobij. Prva karate kluba v Sloveniji sta bila ustanovljena v Krškem (leta 1967) in na Ravnah na Koroškem (leta 1968). Po desetletja dolgih prizadevanjih milijonov karateistov po vsem svetu in z odločilno potezo olimpijskega komiteja se bo točno 50 let po prvem svetovnem prvenstvu karate spet združil pod eno streho, in sicer med 24. julijem in 9. avgustom leta 2020 pod streho znamenite dvorane borilnih športov Budokan v Tokiju.
Keywords: Boddhidarma; Budokan; karate; olimpijski športi; olympic sport; sport; šport; vpliv