Are corporations the problem? - Ellerman, David P. (Teorija in praksa, 2025)
So korporacije res problem? Ali lahko reforme na področju korporativne odgovornosti (npr. več ukvarjanja z deležniki) pripeljejo do resničnih sprememb? Cilj tega prispevka je analizirati razprave v zvezi s primerom Citizens United, obravnavo korporacij kot pravnih oseb, teorijo deleženikov, načelo prizadetih interesov in nazadnje globlje zmote v zvezi s pravicami kapitala, zakoreninjene v marksizmu in konvencionalnih ekonomskih teorijah kapitala in korporativnega financiranja. Zadnja analiza obravnava še eno institucijo, ki leži v temelju težav trenutnega gospodarskega sistema, in sicer najemanje ljudi v okviru delovnega razmerja – kar je prav tako pokvarilo prvotno idejo korporacije, ki sega v čas srednjega veka.
Keywords: corporate personhood; employment or human rental relationship; fundamental myth about “ownership of the means of production”; Marksizem; Marxism; obravnava korporacij kot pravnih oseb; Pravne osebe; temeljni mit o “lastništvu proizvodnih sredstev”; Trg dela; zaposlovanje oz. najemanje ljudi v okviru delovnega razmerja