Vloga večparametrične magnetnoresonančne tomografije pri raku prostate - Šantl-Letonja, Marija (Pomurska obzorja, 2022)
Rak prostate je najpogostejši moški rak. Slikovna preiskava z magnetnoresonančnim tomografom (mpMRI) je metoda, s katero diagnosticiramo in karakteriziramo rak prostate. Z večparametrično magnetnoresonančno tomografijo (mpMRI) prikažemo raka, njegovo agresivnost in zamejimo bolezen. S pravilno oceno razširjenosti bolezni se izognemo nepotrebnim stranskim učinkom. Spremembe v prostati umestimo v PI-RADS klasifikacijo. V primeru kliničnega suma raka in negativno biopsijo, s pomočjo analize mpMRI lahko ciljano odvzamemo sumljivo tkivo. Z mpMRI sledimo bolnike z znanim rakom in ugotavljamo učinke zdravljenja. MpMRI dobiva pomembno vlogo v smernicah za zdravljenje raka prostate. Preiskave ne moremo izvesti pri nemirnih in klavstrofobičnih bolnikih, pri bolnikih z alergijo na gadolinijevo kontrastno sredstvo ter pri bolnikih z vstavljenimi kovinskimi materiali za katere ni certifikata, da so kompatibilni z magnetnim poljem.
Keywords: diagnoza; rak prostate; slikanje; tomografija