Taktika delovanja branilcev v nogometu – študija primera na tekmi ekip v angleški Premier ligi - Pocrnjič, Marko (Šport (Ljubljana), 2022)
Uspešnost v nogometu je najpogosteje povezana s številom doseženih zadetkov. Zato preučevanje igralnih značilnosti največkrat temelji na analiziranju in ugotavljanju modela igre v napadu. Kljub temu je rezultatska uspešnost na tekmi odvisna tudi od ravni igre v obrambi. Ta je sicer odvisna od delovanja celotne ekipe, a največ od uspešnosti taktičnega delovanja branilcev. Določeno je s postavljanjem in gibanjem branilcev v odvisnosti od položaja žoge ter napadalcev nasprotne ekipe. Za našo raziskavo smo delovanje branilcev ugotavljali na tekmi najboljših ekip angleške elitne lige (Premier League) v sezoni 2020/21 in ga opredelili kot Poravnano, Varovanje 1 in Varovanje 2. Rezultati so pokazali precejšnje razlike v taktičnem delovanju branilcev ekip Manchester City in Liverpool, kar lahko pripisujemo razlikam v taktičnem pristopu oziroma nekaterim dejavnikom, ki lahko vplivajo na spremembe v taktičnem delovanju branilcev med tekmo. Na podlagi ugotovitev smo prepričani, da bi bilo tovrstno raziskovanje smiselno nadaljevati na večjem vzorcu tekem, pri čemer bi uporabljeno strukturo opazovanih in analiziranih spremenljivk nadgradili. V tem primeru bi lahko verodostojneje opredelili uspešnost taktičnega delovanja ekipe in še posebej branilcev med prehodom v obrambo
Keywords: nogomet; nogometni klubi; šport; taktika