Spoštljivost v deliberaciji - Petrič, Gregor (Teorija in praksa, 2015)
Spoštljivost komuniciranja je eden ključnih kriterijev kvalitetne deliberacije, hkrati pa tudi najbolj nejasen in problematično merjen pojem na področju raziskovanja deliberacije. Osrednji namen članka je predstaviti konceptualno-teoretične izzive pri poskusu natančnejše opredelitve pojma spoštljivosti, ki nato služijo kot prizma za evalvacijo veljavnosti obstoječih načinov merjenja spoštljivosti v deliberaciji. Na podlagi razprave o spoštljivosti kot dejavniku, ki vpliva na ostale komponente deliberacije, je osnovana hipoteza, ki služi preverjanju kriterijske veljavnosti. V empiričnem delu je na osnovi razprav o Družinskem zakoniku z uporabo logistične regresije ugotovljena šibka kriterijska veljavnost alternativnega merskega inštrumenta, ki pa odpira možnosti za nadaljnjo optimizacijo.
Keywords: communication; Deliberative democracy; Družinski zakonik; Družinsko pravo; Family law; komuniciranje; Posvetovalna demokracija; Respect; spoštljivost; Spoštovanje