Raznolikost v organih upravljanja: pravni in ekonomski izzivi - Franca, Valentina (Podjetje in delo, 2021)
Prispevek se osredotoča na preučevanje raznolikosti pri korporativnem upravljanju, to je na sestavo organov upravljanja, vključno z delavskimi predstavniki. Upoštevanje raznolikosti v gospodarskih družbah je skladno z načelom enakosti oziroma prepovedjo diskriminacije na podlagi osebnih okoliščin, ki je ena od temeljnih norm nacionalnih zakonodaj in tudi mednarodnih organizacij. Dosedanje raziskave in razprave so se večinoma omejevale na zagotavljanje raznolikosti glede spolne uravnoteženosti, na kar so se zahodne države večinoma odzvale na dva načina: z določitvijo zakonsko obveznih kvot za ženske ali z nezavezujočimi priporočili. V prispevku analiziramo pomen raznolikosti tudi glede drugih osebnih značilnosti (na primer starost, narodnost, rasa, geografsko poreklo, verska pripadnost, izobrazba ipd.), pri čemer je osrednje raziskovalno vprašanje, ali je upoštevanje raznolikosti obveznost gospodarskih družb pri oblikovanju organov upravljanja oziroma ali je to omejeno na pravico posameznika, da kandidira za posamezno korporativno vlogo. Poleg pravnih argumentov predstavimo tudi ekonomske vidike upoštevanja raznolikosti pri sestavi organov upravljanja, zlasti glede vpliva raznolikosti na uspešnost poslovanja in produktivnost gospodarskih družb. Ekonomske ugotovitve lahko namreč znatno pripomorejo k oblikovanju argumentov za ustrezno upoštevanje raznolikosti v gospodarskih družbah.
Keywords: company boards; delavski predstavniki; diversity; organi upravljanja; raznolikost; women quotas; worker representatives; ženske kvote