Vpliv velikosti inercijskega bremena na nekatere spremenljivke vadbe za moč - Spudić, Darjan (Šport (Ljubljana), 2019)
Inercijska vadba zaradi pozitivnih učinkov ekscentrične vadbe predstavlja nov trend pri vadbi za moč. Ena izmed poglavitnih pomanjkljivosti, s katero se srečujemo pri določanju obremenitve, je relativno prilaganje inercijskega bremena in s tem primerjava med učinki različnih protokolov. Namen raziskave je bil ugotoviti odnos med velikostjo bremena in proizvedeno kotno hitrostjo, silo, močjo in vrtilno količino na inercijski napravi za izvedbo horizontalnega potega. Na 43 starejših odraslih so bile izvedene meritve največje zmožnosti potega pri 6 različnih inercijskih bremenih, ki so bila določena z masnim vztrajnostnim momentom (MVM) kolutaste uteži. Podatki so bili zajeti z lastno skonstruirano inercijsko napravo in programsko opremo. Z analizo variance in regresijsko analizo smo ugotovili, da z višanjem MVM pride do statistično značilnih sprememb v spremenljivkah hitrosti, sile, moči in vrtilne količine ter da spremembe lahko opišemo z linearno funkcijo. Z določanjem MVM lahko zanesljivo kontroliramo hitrost izvedbe ponovitev, silo in proizvedeno moč na inercijski napravi, kar nam daje podlago za stopnjevanje obremenitve, relativno prilaganje intenzivnosti in spremljanje učinkov vadbe na inercijskih napravah in s tem temelj nadaljnjemu raziskovanju učinkov inercijske vadbe za moč.
Keywords: breme; flywheel; inercija; intensity; intenzivnost; jakost; load; moč; power; sport; strength; šport; vadba za moč