John Henry Newman and the Oxford Movement - Starčević, Mirko (ELOPE (Ljubljana), 2015)
Članek obravnava Johna Henryja Newmana in vpliv, ki ga je imela njegova udeležba v Oxfordskem gibanju na njegovo lastno poetično udejstvovanje. Analiza zgodovinskega in teološkega ozadja Oxfordskega gibanja z Newmanovega gledišča je olajšala predstavitev zapletenosti njegovega pesniškega razvoja. Newman je bil poznan po nevsakdanji pridigarski in pisateljski nadarjenosti, a pesniška dela, ki jih je ustvaril, so bila navadno deležna precej manj pozornosti. Razmišljanja o poeziji so podana v obliki kontrastne analize idej Oxfordskega gibanja - in s tem Newmanovih lastnih idej in poezije - in romantike, domovanja varuha domišljije in pesniške blaznosti. Medtem ko so romantiki hrepeneli po avtentičnosti in se zoperstavljali zakonom posnemovalnih oblik izražanja, se je nabožna poezija navadno oslanjala na mimetičnost. Cilj članka torej lahko opredelimo kot poizkus določitve razsežnosti mimetičnih elementov prisotnih v Newmanovi poeziji in njihov vpliv na kvaliteto njegovega verza.
Keywords: angleška poezija; literarne študije; Newman, John Henry, 1801-1890; Oxfordsko gibanje; Romanticism; romantika; Via Media