Starostne razlike v možganski aktivnosti ob reševanju problemov - Bakračevič Vukman, Karin (Psihološka obzorja (Ljubljana), 1998)
Analiza možganske aktivnosti ob reševanju problemov je pokazala zmanjšano aktivnost temporalnega dela desne hemisfere pri starejših ljudeh, kar nam pojasni starostni upad spacialnega holističnega procesiranja (Johnson s sodelavci, 1984) in neverbalnega spomina (Janowski, 1993). Nakazujejo se tudi starostne težave pri prevajanju vizualnih impulzov (desnohemisferni premik k v okcipitalnem predelu, manj aktiviran levi frontalni predel) in tendenca k bolj avditornemu semantičnemu procesiranju (močnejša aktivnost v levem temporalnem predelu) ter morda manjši interes oz. manjša motivacija za reševanje problemov (manj aktiviran levi frontalni predel med reševanjem) kot pri mlajših.
Keywords: možgani; problemi; aktivnost; staranje