Migration and jihadi terrorism in Europe - Kuntić, Dario (Teorija in praksa, 2021)
Namen tega članka je odgovoriti na raziskovalno vprašanje, ali obstaja povezava med migracijami in džihadskim terorizmom v Evropi. Glavni argument navaja, da je povečana migracija iz pretežno muslimanskih držav povečala tveganje za džihadski terorizem v evropskih državah. Pojav domačega ekstremizma v priseljenskih skupnostih, čezmejno gibanje radikaliziranih posameznikov in vrnitev tujih borcev so povečali verjetnost islamskega terorizma v Evropi. Rezultati raziskave kažejo, da so migranti iz držav, ki so nagnjene k terorizmu, pomembni pri manifestiranju in širjenju terorizma, vendar večja grožnja džihadskega terorizma izvira iz radikaliziranih posameznikov v evropskih priseljenskih skupnostih.
Keywords: Džihad; Emigration and immigration; Izseljevanje in priseljevanje; Jihad; migracije; radikalizacija; Terorizem; Terrorism