Izokinetične meritve kolenskega sklepa kegljačev - Šimenko, Jožef (Šport (Ljubljana), 2016)
Namen raziskave je bil predstaviti maksimalne vrednosti sprednje in zadnje stegenske mišice kegljačev ter asimetrije sprednje in zadnje stegenske mišice med obema nogama. V raziskavo je bilo vključenih 30 merjencev (starost 23.43 +- 6.73 leta, višina 173.85 +- 8.10 in teža 71.47 +- 13.09 kg), ki se tekmovalno ukvarjajo s kegljanjem (17 žensk in 13 moških) in od katerih sta bila 2 merjenca levičarja, ostalih 28 pa desničarjev. Opravili smo izokinetično testiranje na napravi SMM (Maribor, Slovenija) na hitrosti 60°/s v koncentričnem načinu za sprednjo in zadnjo stegensko mišico. Kegljači so dosegli vrednosti maksimalnih navorov sprednje stegenske mišice L = 218.3 +- 43.63 Nm (PTQ/BW 3.12 +- 0.7 Nm/kg), D = 194.63 +- 52.27 Nm (PTQ/BW 2.78 +- 0.76 Nm/kg) ter zadnje stegenske mišice L = 90.17 +- 25.29 Nm (PTQ/BW 0.85 +- 0.26 Nm/kg), D = 116.37 +- 30.29 Nm (PTQ/BW 1.66 % 0.46 Nm/kg). Razmerje med zadnjo in sprednjo stegensko mišico (HQR) znaša na levi nogi 0.41 +- 0.08 in na desni nogi 0.61 +- 0.14. Bilateralne asimetrije sprednje stegenske mišice znašajo 18 +- 0.17 % in zadnje stegenske mišice 22 +- 0.08 %. S parnim t-testom smo zaznali statistične razlike med maksimalnim navorom leve in desne sprednje stegenske mišice p = 0.000, leve in desne zadnje stegensko mišico p = 0.000, levim in desnim maksimalnim navorom sprednje stegenske mišice glede na telesno maso p = 0.000, levim in desnim maksimalnim navorom zadnje stegenske mišice glede na telesno maso p = 0.000 in med levim in desnim razmerjem med zadnjo in sprednjo stegensko mišico p = 0.000.
Keywords: asimetrije; asymmetries; izokinetika; kegljanje; mišična razmerja; muscle ratios; nine pin bowling; simetrije; sport; symmetries; šport