Un esempio minimale di etnolinguistica ispirato al pensiero di Jan Baudouin de Courtenay - Spinozzi Monai, Liliana (Traditiones (Ljubljana), 1999)
Avtorica predstavlja droben primer s področja etnolingvistike tako s teoretičnega kakor tudi z aplikativnega vidika. Pri tem analizira in upošteva razmišljanje Jana Bauduina de Couttenaya, ki je imel že v mladih letih jasno predstavo o nalogah jezikoslovja in njegovega razmerja do narodopisja. Obe stroki se razlikujeta glede na predmet raziskave in različno stopnjo znanstvenih spoznanj
Keywords: Baudouin de Courtenay, Jan, 1845-1929; jezikoslovje; linguistics; ethnology; etnologija