Sonography of pleural space in healthy pregnants - preliminary results - Kocijančič, Igor (Radiology and oncology (Ljubljana), 2005)
Izhodišča. Namen naše študije je bil ugotoviti pogostnost ultrazvočnega prikaza fiziološke plevralne tekočine pri zdravih nosečnicah. Bolnice in metode. Pri 47 zdravih nosečnicah smo naredeli ultrazvočno preiskavo plevralnega prostora, najprej v položaju na komolcu in potem še sede, obakrat z 9-12 MHz linearno sondo. Če smo na ta način našli anehogen plašč plevralne tekočine širok vsaj 2 mm, smo preiskavo ponovili še z 3-6 MHz konveksno abdominalno sondo. Rezultati. Anehogen plašč plevralne tekočine tipične klinaste oblike je bil viden pri 28/47 (59`5%) nosečih prostovoljkah, od tega na obeh straneh pri 18/47 (38`3%) in le na eni strani pri 10/47 (21 . 2%). Povprečna širina plašča tekočine (povprečje rezultatov v obeh položajih) je bila 2,79 mm (SD 0,91 mm, razpon od 1,8 mm do 6,4 mm). Stevilo nosečnic z vidno plevralno tekočino, ki so nosile ženske in moške plodove je bilo enako, toda razlika v povprečni širini plašča tekočine enih in drugih je bila statistično pomembna (t-test: p=0,041). Več kot 3 mm plevralne tekočine smo z lahkoto prikazali s 3-6 MHz abdominalno konveksno sondo pri 7/47 (15%) vseh preiskovank. Zaključki. Pri ultrazvočnem pregledu plevralnega prostora, pa tudi zgornjega dela trebušne votline lahko včasih najdemo manjšo količino plevralne tekočine pri sicer zdravih nosečnicah. Take izolirane slučajne najdbe ne smemo smatrati kot bolezenski znak.
Keywords: human pregnancy; Nosečnost; Pleura; plevra; Pregnancy; Prsna mrena; Ultrasonography; ultrazvočna diagnostika