Ali je raztezanje PNF učinkovitejše v primerjavi z drugimi tehnikami raztezanja? - Kranjc, Sara (Šport (Ljubljana), 2024)
Raztezanje je pomemben del trenažnega procesa, saj pripomore k izboljšanju gibljivosti in zmanjšanju tveganja za poškodbe. Namen tega članka je bil pregledati dosedanje raziskave o akutnih in kroničnih učinkih raztezanja PNF v primerjavi s statičnim in dinamičnim raztezanjem, predvsem njihovega vpliva na gibljivost, togost mišic in zmogljivost pri športnih nalogah. Različne študije so primerjale učinke navedenih tehnik raztezanja. Pregled literature je pokazal, da so vse oblike raztezanja učinkovite pri akutnem povečanju obsega giba v sklepu (RoM), pri čemer ni statistično pomembnih razlik med PNF in statičnim raztezanjem, čeprav sta se v nekaterih raziskavah izkazala kot učinkovitejša pri izboljšanju RoM v primerjavi z dinamičnim raztezanjem. Kljub temu, da se raztezanje PNF pogosto predstavlja kot učinkovitejše, rezultati kažejo, da so njegovi učinki podobni tistim pri statičnem raztezanju. Ena izmed ključnih ugotovitev je, da je vpliv raztezanja odvisen od več dejavnikov, med drugim spola, specifičnosti mišičnih skupin ter trajanja in intenzivnosti raztezanja. Zato kljub številnim raziskavam ostaja veliko nejasnosti, ki poudarjajo potrebo po nadaljnjih raziskavah, zlasti v zvezi z razumevanjem živčno-mišičnih mehanizmov, ki vplivajo na rezultate raztezanja, in dolgoročnimi učinki teh tehnik na zmanjšanje mišične togosti in izboljšanje športne zmogljivosti.
Keywords: flexibility; gibljivost; mišična togost; muscle stiffness; obseg giba; performance; range of motion; raztezanje; sport; stretching; šport; zmogljivost