Naravna konvekcija v vodoravnem valju - Mohorič, Aleš (Obzornik za matematiko in fiziko, 2010)
Prispevek opisuje preprost model naravne konvekcije v valjasti geometriji. Reševanja sklopljenega sistema sistema diferencialnih enačb, ki opisujejo gibanje in toplotne tokove tekočine, se lotimo s Fourierjevo metodo in obdržimo čim manj členov. Rešitve poenostavljenega sistema v faynem prostoru težijo k Lorenzovem atraktorju, če je temperaturni gradient dovolj velik. Rešitve, ki jih poiščemo numerično, dajo občutek za temperaturne gradiente, velikosti tokov in časovno skalo, na kateri pride do sprememb.
Keywords: difuzija; geometrija; konvekcijski tok; naravna konvekcija