Spreminjanje naselbinskih vzorcev: definiranje nukleacije - disperzije - Fikfak, Alenka (AR. Arhitektura, raziskave, 2004)
Naselbine so raznolike in doživljajo stalno spremenljivost, ki se odvija tako znotraj oblike kot tudi v odnosu do sosednjih. Ta pa izhaja iz nestabilnosti naselbinskih vzorcev - spreminjanje nukleacije v disperzijo in obratno. Disperzija sloni na ideji individualnosti, nukleacija pa izhaja iz dejstev, ki se nanašajo na skupnost. Pri definiranju "nihanja" med obema pojavoma (ter iskanju prostorske razlage nukleacije - disperzije) je prikazana uporaba statistične metode "analiza najbližje soseščine". Odnos med grajeno obliko in zemljo (okoliški prostor) vpliva na številne naselbinske vzorce, iz česar sledijo definicije različnih pojmov, predvsem v razmerju oblika - vzorec. Vplivno območje naselbinskega vzorca na podeželju predstavlja vaški teritorij, ki je osnova za raziskovanje procesov na nivoju posamezne naselbine.
Keywords: prostorsko urejanje; rural area; podeželje; naselbine; naselbinski prostor; naselbinska kultura; architecture; arhitektura