Small states and the big European migration crisis - Luša, Đana (Teorija in praksa, 2019)
V članku analiziram obmejne politike malih evropskih držav v odziv na evropsko migrantsko krizo v obdobju med poletjem 2015 in marcem 2016, ko je bila zaprta zahodnobalkanska pot. Pri proučevanju migracij s perspektive male države smo uporabili sistemsko teorijo migracij in teorijo zbliževanja politik. Posebej obravnavamo spremembe znotraj sistema evropske unije in njihov vpliv na obmejne politike malih držav, razliko med ciljnimi malimi državami in tranzitnimi malimi državami ter zunanjepolitične strategije malih držav. Za male države je dilema v tem, ali se uskladiti z uveljavljenimi evropskimi politikami ali izpostaviti lastno avtonomijo z določenimi enostranskimi potezami pri spoprijemanju s tokovi migrantov na mejah. Članek prispeva k redkim znanstvenim virom o migraciji z vidika malih držav, zlasti tako da analizira njihove skupne izkušnje in dileme ter izzive, ki jih prednje postavljajo migracije. Študije primerov vključujejo Hrvaško, Slovenijo, Avstrijo, Dansko in Švedsko.
Keywords: EU; Evropa; male države; migracije; migrantska kriza; sistemska teorija migracij; teorija zbliževanja politik