V iskanju ravnotežja med plačanim delom in skrbstvenim delom v družini - Černigoj-Sadar, Nevenka (Teorija in praksa, 2010)
Članek obravnava problematiko skrbstvenega dela, predvsem starševskega skrbstvenega dela in povezanost le-tega z vzpostavljanjem uravnoteženega življenja zaposlenih staršev. Študija temelji na statističnih podatkih, sekundarni analizi primerjalnih empiričnih študij in novejših empiričnih študijah, ki sta jih avtorici naredili v Sloveniji. Z večnivojsko analizo ugotavljamo, kam se umešča Slovenija v primerjavi z Nizozemsko, Portugalsko, Veliko Britanijo in Švedsko glede javnih politik, ki staršem omogočajo usklajevanje plačanega dela in družinskih obveznosti. Javne politike, ki podpirajo usklajevanje delovnih in družinski obveznosti v Sloveniji so, z izjemo nekaterih najnovejših ukrepov, spolno pristranske, njihova implementacija pa pomanjkljiva tako na organizacijski kot zasebni ravni. Rezultati študije so pokazali, da je v Sloveniji implementacija politik usklajevanja v organizacijah, z izjemo Portugalske, na nižjem nivoju v primerjavi z organizacijami v drugih državah.
Keywords: Delo in družina; Work and family; Javna politika; Public policy; Comparative analysis; Primerjalna analiza; delo; labour; družina; family; starši; zaposlenost; usklajevanje; skrbstvo