Vpliv navora na izražanje izometrične odrivne moči smučarjev skakalcev - Jošt, Bojan (Šport (Ljubljana), 2021)
Za razvoj in spremljanje moči iztegovalk kolenskega sklepa je bil razvit prototip specialne vadbeno-diagnostične naprave, ki omogoča merjenje mišične sile pri različnih ročicah njenega delovanja v kolenskem sklepu. Na omenjeni napravi je bil izveden poseben eksperiment, v katerem je v letu 2017 sodelovalo petnajst slovenskih smučarjev skakalcev, starih od 16 do 20 let. Moč iztegovalk kolenskega sklepa je bila pri vsakem skakalcu izmerjena pri treh ročicah v zaletnem položaju (18 cm, 20 cm, 22 cm). V povprečju so bile izmerjene vrednosti izometrične sile potiska v kolenih največje pri varianti izvedbe gibalne naloge pri najmanjši ročici 18 cm. Pri ročici 20 cm se je v povprečju potisna sila zmanjšala glede na maksimalno za 9,85 % in pri ročici 22 cm za 16,14 %. Razlike v potisni sili med posameznimi ročicami, izražene v odstotkih, so bile velike in lahko značilno vplivajo na uspešnost izvedbe odriva smučarjev skakalcev. Ne glede na povprečno velikost potisne sile se je ohranila vrednost navora potisne sile (največja razlika je bila 2,3 %). Korelacije med manifestnimi spremenljivkami potisne sile v kolenih v treh različnih navornih situacijah so bile visoke in statistično značilne (p < 0,01).
Keywords: isometric power; izometrična moč; knee joint; kolenski sklep; odrivna moč; ski jumping; smučarski skoki; sport; šport; testiranje