Racionalnost moderne politike - Spruk, Jure (Teorija in praksa, 2022)
Članek obravnava vprašanje racionalnosti moderne politike. Avtor oponira predstavi o politiki, ki jo bolj kot razum determinirajo strasti. Glavni namen je prikazati razumsko razsežnost političnega, s katero je na pot pospremljena moderna politična znanost. Ker političnost predpostavlja oblastne odnose med vladajočimi in vladanimi, je potrebno razumsko plat politike prikazati z obeh zornih kotov. Medtem ko je Machiavelli v 16. stoletju razumsko plat politike skušal prikazati knezu, se je Hobbes v 17. stoletju v iskanju zrna razuma obrnil k sleherniku. Oba pionirja moderne politične znanosti potrdita, da se v jedru političnosti nahaja razum, ki mora za namene političnega delovanja obvladati strasti.
Keywords: Hobbes, Thomas; Machiavelli, Niccolo; politična znanost; Politične vede; politika; razum