Records of Carabid and Staphylinid beetles along the edges of the Soča River and its tributaries in 2012 (Coleoptera: Carabidae, Staphylinidae) - Webb, Jonathan (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2013)
Da bi spoznali prisotnost vrst iz družin Carabidae in Staphylinidae, smo opravili raziskavo reke Soče in njenih pritokov (SZ Slovenija). Posvetili smo se vrstam, vezanim na rečne bregove, posebno tistim na mahovnatih območjih pršenja ob robovih gorskih potokov in tistim z razkritih rečnih sedimentov. Skupno je bilo zbranih 54 vrst, 42 od teh v glavni strugi in 22 v dveh pritokih. Vzorci iz glavne struge so imeli večjo vrstno raznolikost, z mnogimi vrstami vezanimi na razkrite rečne sedimente (pesek in prod), medtem ko pritoki gostijo več vrst slapov, mezeče vode in prša, ki jih v glavni strugi ni najti. Kaže, da imajo nekatere vrste, ki živijo tako v Sloveniji kot v Veliki Britaniji, v grobem enake habitatne potrebe.
Keywords: Carabidae; Coleoptera; hrošči; Slovenia; Slovenija; Soča; Soča river; Staphylinidae