Unexpected diagnosis for preauricular swelling - two case reports - Roić, Goran (Radiology and oncology (Ljubljana), 2003)
Izhodišča. Pri otrocih so lahko predušesne otekline povezane z najrazličnejšimi boleznimi. Anamneza, klinični znaki in slikovne preiskave so večkrat neznačilni. Pri načrtovanju preiskav moramo pomisliti tudi, da je vzrok takšne otekline sprememba na kosti. Prikaz primerov. Poročamo o dveh primerih bolnikov, ki so bili napoteni v našo bolnico zaradi predušesne otekline in pri katerih smo nepričakovano ugotovili aneurizmalno kostno cisto in velikocelični granulom. Zaključki. Pomembna je velika pozornost pri ugotavljanju vzroka takšnih predušesnih sprememb, da se izognemu napačni diagnozi in s tem tudi napačnemu zdravljenju. Rentgenološka preiskava večkrat ne zadošča. Ultrazvok z visoko ločljivostjo omogoča natančno preiskavo mehkih tkiv in pomaga pri diferencialni diagnozi ter omogoča natančno lokalizacijo bolezenske spremembe. Dodatna CT preiskava pa prikaže mesto, strukturo in velikost bolezenske spremembe.
Keywords: Bone Cysts, Aneurysmal; Child; Čeljust, bolezni; diagnostika; Granulom z velikankami; Granuloma, Giant Cell; Jaw Diseases; kostne ciste; Kostne ciste anevrizmatske; novotvorbe; otekline; Otrok; Radiography; Tomografija radiografska, računalniška; Tomography, X-Ray Computed; tumor; Ultrasonography; ultrazvočna diagnostika