Interpretacija izvora podzemnih vod v premogovniku Velenje na osnovi izotopske sestave kisika - Urbanc, Janko (Geologija, 2002)
Cilj raziskave je bil ugotoviti izotopske značilnosti jamskih vod iz premogovnika Velenje ter opredeliti napajalna območja posameznih vodonosnikov.Glede na izotopsko sestavo kisika ločimo v premogovniku tri zvrsti podzemnih vod. Za prvo skupino so značilne vrednosti dsup18 O okoli -9 primila. Takšne vrednosti izotopske sestave kisika so značilne za površinske vode v okolici premogovnika, zato je bilo ocenjeno, da gre za lokalno napajanje teh vod. Drugi tip vod predstavljajo predvsem vode iz spodnjega dela pliocenskega vodonosnika. Povprečna izotopska sestava se torej izrazito razlikuje od izotopske sestave recentnih vod iz okolice premogovnika,kar kaže na stanje fosilne vode. Za te vode je značilna tudi visoka stopnja mineralizacije ter z njo povezane konduktivnosti. V tretji skupini pa so vode, katerih povprečne vrednosti dsup18 O se gibljejo okoli -10 promila. V tej skupini najdemo predvsem vode iz triasnih dolomitov. Te vode bi lahko bile mešanica recentnih ter starih vod, zaenkrat pa ne moremo izključiti tudi možnosti, da v premogovnik dotekajo z višjih predelov Paškega Kozjaka.
Keywords: isotope; izotopi; kemična sestava; kisik; podzemne vode; premogovniki; sledenje; Velenje; vodonosniki