Neznani modernizem - Šuler-Galos, Jasmina (Jezik in slovstvo, 2009)
V članku predstavljam nekatere nove predloge za razumevanje literature po letu 1980 v slovanskih deželah. Pri tem se opiram na rezultate literarnozgodovinskih raziskav Michała Pawła Markowskega in Włodzimierza Boleckega. Čeprav si raziskovalca marsikje nasprotujeta, se strinjata, da je edina prava sprememba, ki so jo na Poljskem prinesla devetdeseta leta 20. stoletja, povezana z nastankom množične kulture, pri analizi vseh drugih sprememb v najnovejši literaturi pa moramo izhajati iz na novo prebrane modernistične tradicije. Izbrani primeri iz Hiengovega romana Obnebje metuljev preverjajo, ali bi ta predpostavka lahko veljala tudi za slovensko prozo.
Keywords: 1980-; Bolecki, Włodzimierz; Hieng, Andrej; Hieng, Andrej: Obnebje metuljev; konservativni modernizem; kritični modernizem; Markowski; Markowski, Michał Paweł; modernizem; novel; Polish literature; poljska književnost; primerajne študije; roman; slovanske književnosti; Slovene literature; slovenska književnost