Arhitektura kot odločilni dejavnik oblikovanja identitete mesta - Abdrassilova, Gulnar? (Urbani izziv, 2025)
V članku so opredeljeni dejavniki, ki odločilno prispevajo k oblikovanju identitete mesta. Predstavljeni so izsledki raziskave, v kateri sta avtorici proučevali načine izražanja identitete na primeru Almatyja, največjega urbanega območja v Kazahstanu. Na podlagi analize javnega mnenja sta določili dejavnike, ki vplivajo na oblikovanje identitete Almatyja. Izsledki njune raziskave so pokazali, da je sodobna arhitektura pomembna za ohranjanje in izražanje identitete mesta in regije, ki posledično privabljata naložbe in turiste. Zaradi globalizacije je danes težje kot kdaj koli prej ugotavljati in ohranjati identiteto mest in regij. Proučevanje vprašanj, povezanih z identiteto, je pomembno, saj se na podlagi izsledkov raziskav lahko oblikujejo strategije za družbenokulturno in gospodarsko preobrazbo mest.
Keywords: Almaty; city identity; dejavniki, ki vplivajo na oblikovanje identitete; factors shaping identity; identiteta mesta; modern architecture; regional architecture; regionalna arhitektura; sodobna arhitektura