Political effects of employee participation - Sekerák, Marián (Teorija in praksa, 2014)
Pojem teze o prelivanju je znan v številnih oblikah in se uporablja v razpravah o različnih konceptih. V pričujočem prispevku tezo o prelivanju aplicirava na koncept participacije zaposlenih in analizirava njene nadaljnje in potencialne posledice za širše politično okolje. Ugotovitve na področju, ki se ukvarja z realnim učinkom participacije zaposlenih, se ne skladajo z empiričnimi dokazi za tak učinek. Zato predstavljava različna stališča v zvezi s tem vprašanjem. Zagovorniki pozitivnih učinkov teze o prelivanju, kakršna je Carole Pateman, izpostavljajo pomen državljanske vzgoje, ki vpliva na politični aktivizem. Kritični nasprotniki teze pa poudarjajo, da na spremembo vedenja državljanov vpliva več determinant hkrati. Med primere teh determinant sodijo tako različne značilnosti politične kulture kot tudi okolje zunaj političnega sistema. Namen avtoric članka ni predlagati normativni koncept teze o prelivanju v participaciji na delovnem mestu, temveč predstaviti različne pristope, povezane s tem konceptom.
Keywords: Delavska participacija; Economic democracy; Ekonomska demokracija; participacija; Workers' participation; zaposleni