Slovenian development cooperation and commercial diplomacy - Arbeiter, Jana (Teorija in praksa, 2019)
Slovenska gospodarska diplomacija je starejša od petindvajset let in enako velja tudi za mednarodno razvojno sodelovanje, kljub dejstvu, da je Slovenija postala donatorica razvojne pomoči šele decembra 2004. Lahko bi torej pričakovali, da bo odnos med dvema sredstvoma zunanje politike, gospodarsko diplomacijo in mednarodnim razvojnim sodelovanjem, vključeno v institucionalni okvir slovenske zunanje politike. Pričujoč članek pa kaže ravno nasprotno. Odnos med gospodarsko diplomacijo in mednarodnim razvojnim sodelovanjem namreč ni jasen, na kar vplivajo različni dejavniki: pomanjkanje strukturnega pristopa, pomanjkanje institucionalne podpore in razdrobljenost obeh aktivnosti. Upoštevajoč vse tri dejavnike smo v članku analizirali, ali lahko obe delujeta kot dopolnjujoči se dejavnosti, čeprav sta trenutno obravnavani predvsem kot dejavnosti, ki se ne dopolnjujeta, temveč nadomeščata. Pričakovana skladnost politik med dvema dejavnostma se namreč ne vzpostavi samodejno, kot bi lahko domnevali.
Keywords: Development aid; Diplomacija; Diplomacy; Foreign policy; gospodarska diplomacija; International cooperation; Mednarodno sodelovanje; Razvojna pomoč; Zunanja politika