Agenda setting about the war in Ukraine - Fetoshi, Arben (Teorija in praksa, 2023)
V članku obravnavava dejavnike, ki vplivajo na oblikovanje medijske agende o vojni v Ukrajini na Kosovem. Zaradi kompleksne situacije na Zahodnem Balkanu in konteksta napetosti med Kosovim in Srbijo, predstavljena raziskava pojasni vlogo televizije v hibridnem medijskem okolju kot najpomembnejši vir informacij v času krize. V raziskavi ugotavljava, kako televizija vpliva na to, kako javnost vidi vojno v Ukrajini, in kako je poročala o razmerah pred in po napadu na Ukrajino. Na empirični ravni sva uporabila kombiniran metodološki pristop, sestavljen iz priprave vprašalnika, spremljanja televizije, vsebinske analize in teoretičnega raziskovanja. Na tej ravni sva med 1. februarjem in 31. marcem 2022 analizirala 716 novic ter v aprilu in maju 2022 izvedla anketo med 1312 respondenti s Kosova, da bi ugotovila, kateri dejavniki vplivajo na oblikovanje agende in kako vplivajo na mnenje o vojni v Ukrajini. Rezultati raziskave kažejo, da je vojna v Ukrajini osrednji predmet poročanja televizijskih postaj na Kosovem, učinki njihovega poročanja pa se razlikujejo glede na demografske značilnosti publike.
Keywords: agenda setting; empirična analiza; framing; Javno mnenje; medijska agenda; news selection; oblikovanje medijske agende; raziskava; rusko-ukrajinska vojna; Russian-Ukrain war; selekcija poročanja; television news; Tuje javno mnenje; vojna; vojna v Ukrajini; war