The complex nature of power and language - Inan, Dilek (ELOPE (Ljubljana), 2016)
Članek raziskuje dinamične povezave med jezikom in močjo v drami The City (2008) izpod peresa inovativnega britanskega dramatika Martina Crimpa. Crimpov jezik se sistematično in namerno upira uveljavljenim standardom in spodkopava uveljavljene paradigme dramskega diskurza. Crimp dekonstruira jezik in s tem avtorsko vodstvo. Svoje stimulativne in domiselne dialoge gradi z besednimi igrami ter jezikovnimi strategijami in figurami, kot so ponavljanja, prekinitve, tišine in premori, zanikanje, prikrivanje, prilizovanje, zanikanje, formulacija, menjava tem in menjavanje vlog. Z energičnim in učinkovitim poigravanjem z ritmom, strukturo in obliko jezika Crimp izkorišča potencial jezika za prikaz etičnih katastrof sodobnega sveta. Dramatik ruši tradicionalno dramsko formo in jo nadomešča s svojo edinstveno strategijo, kjer jezik ne služi prenosu pomena, ampak kot orodje za artikulacijo moči s pomočjo različnih jezikovnih strategij.
Keywords: angleška književnost; Crimp, Martin, 1956-; jezik; Language; literarne študije; moč; power; sodobna britanska dramatika