Etnološko preučevanje otrok v slovenski etnologiji in folkloristiki - Ramšak, Mojca (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2007)
Etnološko preučevanje otrok zajema kulturna vrednotenja in pojmovanja otroštva, kulturne vidike otrokovega razvoja, odraščanja in socializacije, stopnje gmotnega in duhovnega zadoščanja otrokovih potreb in njegove različne položaje v skupnostih. Predmet etnološkega preučevanja otrok so tudi žive izvedbe otroške folklore v konkretnih okoljih, s funkcijo in estetiko, ki ju določajo otrokova domišljija in vsakokratne družbene, družinske ter gmotne razmere. Predmet teoretsko utemeljene folkloristike so zlasti raziskave otroške folklore kot otroško kreativnega dela umetnostno-družbene kulture otrok in mladostnikov.
Keywords: Slovenci; Slovenes; ethnology; etnologija; folkloristics; folkloristika; child; otroci; igre; igrače