Participation in and contents of two dutch political party discussion lists on the internet - Hagemann, Carlo (Javnost (Ljubljana), 2002)
Članek obravnava dve politični razpravljalski skupini, povezani z nizozemskimastrankama D66 in GroenLinks, in njun prispevek k demokraciji. Razpravljanje naj bi bilo v demokraciji posvetovalno: temeljilo naj bi na racionalni argumentaciji, naj bi ne bilo podvrženo monopolu posameznikov, povezano naj bi bilo z javnimi zadevami. Članek proučuje posvetovalnost političnega razpravljanja na internetu, tako da meri prispevek posameznega udeleženca. Rezultati kažejo, da sta imeli obe listi le majhen delež zelo pogostih udeležencev. Prispevki razpravljavcev so bili usmerjeni k drugim razpravljavcem v skupini. Mnenja so bila običajno izražena brez argumentov, čepa so bili argumenti že izraženi, so bili zdravorazumski ali pa so izhajali iz časopisov ali teleteksta. Razpravljalna foruma nista upravičila pričakovanjglede pospeševanja demokracije. Lahko pa zapolnjujeta prostor med institucionaliziranim javnim razpravljanjem, ki poteka v strankarskih elitah, in neinstitucionaliziranim, neformalnim javnim razpravljanjem, ki izvira iz drugih javnih in zasebnih sfer.
Keywords: Nizozemska; political party; politične stranke; komuniciranje; communication; politične komunikacije; računalniške komunikacije; internet