Ceremonies of civilization - Petter, Augusto (Retrospektive, 2025)
Clanek preucuje, kako so se postrazsvetljenske filozofije zgodovine utelešale v dolocenih politicno-estetskih dogodkih, institucijah in osebah, ki so širili linearno in imperialisticno casovnost napredka. Kot študijo primera je predstavljeno potovanje brazilskega cesarja Dom Pedra II. v letih 1876–1877 v kontekstu primerjave civilizacij. Cesarjeva praksa obiskovanja institucij, ki so materializirale in prikazovale napredek (muzeji, univerze, tovarne itd.), je pritegnila pozornost mednarodnega tiska, ki je prispeval k oblikovanju in širjenju te podobe. Poleg tega je cesarjevo osebno zavracanje pompoznih ceremonij prispevalo k uvedbi novih politicnih ritualov, ki so potekali v okviru naprednih institucij in dogodkov, kot sta Mednarodna razstava v Philadelphii ter Caxtonova proslava v Londonu. V skladu s podobo naprednega vladarja države, katere družbeni in gospodarski temelj je bilo suženjsko delo, te dogodke lahko razumemo kot »ceremoniale civilizacije«, ki razkrivajo casovne ambivalentnosti v »dobi primerjav«.
Keywords: civilizacija; civilization; history of monarchies; napredek; political aesthetics; politična estetika; progress; zgodovina monarhij