An air-gapped cavity filter based on MEMS process for 5G millimeter wave applications - Ding, Yan (Informacije MIDEM, 2025)
V članku je predstavljen pasovni filter 5G za milimetrske valove, ki uporablja strukturo z zračnimi kapami in je izdelan z visoko natančnim postopkom mikroelektromehanskega sistema (MEMS). Za dosego cilja zasnove so predlagani ozemljeni in odprti kraki ter kraki s transformacijo impedance, ki ustvarjajo štiri prenosne pole (TP) in dve prenosni ničli (TZ). Štirje TP podpirajo prepustni pas 24,25- 27,5 GHz, dva TZ pa zagotavljata zavrnitev izven frekvenčnega pasu. Podan je postopek načrtovanja 24,25-27,5-GHz prepustnega pasu. Izdelan in izmerjen je 24,25-27,5-GHz pasovni filter, ki ima najmanjšo izgubo 0,9 dB znotraj prepustnega pasu.
Keywords: bandpass filter; insertion loss; micro electromechanical system (MEMS); mikroelektromehanski sistem (MEMS); milimetrsko valovanje; millimeter wave; pasovni filter; vložna izguba