Kvadrat, diagonala kvadrata in koren iz dve - Juvanec, Borut (AR. Arhitektura, raziskave, 2005)
Vernakularna arhitektura je preprosta in enostavna, a najbliže teoriji, ki jo udejanja. Prve arhitekture so plod nešolanih, a ne neukih mojstrov. Njihovo znanje se je podedovalo kot dediščina. Danes ga razlagamo na znanstven način, včeraj so to razumeli kot samoumeven red. Ta red je danes vse premalo poznan. Naloga se ukvarja multidisciplinarno z evidentiranjem, prepoznavanjem in z aplikacijo teh pravil.
Keywords: vernakularna arhitektura; razvoj; cultural heritage; kulturna dediščina