The influence of broadband regulation in EU on the development of the regulated technology - Mihevc, Andrej (Organizacija (Kranj), 2011)
Namen članka je odgovoriti na vprašanje ali nivo intenzivnosti regulacije vpliva pozitivno ali negativno na razvoj regulirane tehnologije. Obstaja veliko različnih pristopov regulacije, ki podpirajo osnovno idejo, da predhodna regulacija pospešuje konkurencnost na trgu. Način regulacije mora biti odvisen tudi od velikosti posameznega nacionalnega trga. Pri ponudbi širokopasovnega dostopa obstaja veliko dostopovnih tehnologij. Odprt dostop za vse operaterje je ključ za razvoj konkurence. Regulatorji morajo zagotoviti, da imajo tudi novi vstopniki na trg, možnost ponudbe storitev končnim naročnikom preko dostopovnih kapacitet vodilnega operaterja (Telekoma). Na podlagi metode treh kriterijev je evropska komisija za potrebe predhodne regulacije priporočila oz. definirala na DSL tehnologiji Telekomov dva medoperaterska relevantna trga in sicer dostop preko bitnega toka in razvezavo lokalne zanke. V sklopu zadnjega priporočila je vključila tudi storitev optičnega dostopa na oba relevantna trga. Ostale tehnologije ne ponujajo enakih funkcionalnosti in zato evropska komisija ne priporoča predhodne regulacije. Intenzivnost regulacije, ki se izvaja na posameznih relevantnih trgih vpliva na konkurencne razmere. Vpliva tudi na odločitev operaterjev, na katerem nivoju lestvice investicij bodo vstopili na trg ali preko uporabe medoperaterskih storitev ali pa preko izgradnje lastne infrastrukture.
Keywords: European Union; Evropska unija; telecommunication; telekomunikacije; telekomunikacijska omrežja; širokopasovna telekomunikacijska omrežja; konkurenca; regulacija