The evolution of reproductive strategies in animals - Majdič, Gregor (Slovenian veterinary research, 2025)
Razmnoževanje je temelj življenja. Omogoča prenos genov na naslednje generacije in s tem ohranjanje vrst. Narava je skozi evolucijo razvila osupljivo paleto strategij, od zunanje oploditve pri vodnih organizmih do notranje oploditve pri kopenskih živalih, jajcerodnosti, živorodnosti, kompleksnega hormonskega uravnavanja in različnih oblik starševske skrbi. V reviji Slovenian Veterinary Research z veseljem objavljamo prispevke, ki obravnavajo različne vidike veterinarskih in primerjalnih raziskav ter medicine razmnoževanja. V tej številki smo temu področju namenili poseben poudarek. Predstavljamo prispevke, ki osvetljujejo fenomsko evalvacijo in raziskave vpliva hormona GnRH na plodnost goveda in ovc, vpliv prehranskih dodatkov in obogatitve okolja na zaščito plodnosti, in proizvodnjo jajc ter primer idiopatske oligoasteno-teratozoospermije pri psu.
Keywords: animals; reproduction; reprodukcija; veterinarska medicina; veterinary medicine; živali