The implementation of the oral history archives technique in social studies to foster pride in their national identity and values among Omani youth: a reflection of Oman vision 2040 - Al Hooti, Ameera (Atlanti, 2023)
Ta študija obravnava izzive, s katerimi se soočajo sodobne družbe, s posebnim poudarkom na Omanu in njegovem izobraževalnem temelju v skladu z vizijo „Oman Vision 2040“. Primarni cilj je oceniti uporabo arhivov ustne izročila pri poučevanju družbenih ved, raziskovanje dojemanja učiteljev, poznavanja in učinkovitosti tega pristopa pri krepitvi identitete in nacionalnih vrednot omanskih študentov. Metoda/pristop: Raziskava vključuje namensko vzorčenje, ki vključuje razprave v fokusnih skupinah, intervjuje, zapiske opazovanj in anketne vprašalnike. Tematska analiza se uporablja za preučevanje zbranih podatkov, pri čemer se ugotovitve razvrstijo v tri teme: pogledi učiteljev družbenih ved na arhive ustnega izročila, njihovo poznavanje in učinkovitost uporabe tega pristopa za krepitev identitete in nacionalnih vrednot omanskih študentov. Rezultati: Raziskava razkriva pozitivne percepcije učiteljev družbenih ved glede učinkovitosti arhivov ustno predanega zgodovinskega gradiva kot pristopa k poučevanju. Teme vključujejo poglede učiteljev, poznavanje metode in učinkovitost uporabe ustnega izročila za krepitev identitete in nacionalnih vrednot med omanskimi študenti. Zaključek/ugotovitve: Študija poudarja pomen vključevanja arhivov ustnega izročila v izobraževalni sistem v skladu s cilji vizije Oman Vision 2040. Učitelji arhive ustnega izročila razumejo kot učinkovita orodja, ki povečujejo angažiranost študentov, intelektualni razvoj in prispevajo k učnemu okolju. Priporočila vključujejo institucionalno podporo, dodeljevanje virov in pobude za usposabljanje za spodbujanje uspešnega izvajanja v učilnicah in predavalnicah. Študija prispeva k omanskemu izobraževalnemu sistemu in je usklajena z globalnimi gibanji za promocijo ustnega izročila, s poudarkom na sodelovanju z mednarodnimi organizacijami za izboljšane raziskovalne metodologije in učinkovite tehnike poučevanja.
Keywords: archivio di storia orale; arhiv ustnega izročila; insegnanti di studi sociali; novejša zgodovina; Oman Vision 2040; omanska vizija 2040; oral history archive; recent history; social studies teachers; storia recente; učitelji družbenih ved