Razvoj ureditve ukrepov zavarovanja v evropskem civilnem procesnem pravu - Pogorelčnik Vogrinc, Neža (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2014)
Vprašanje zavarovanja terjatev je staro; nastalo verjetno kaj kmalu za nastankom prvih terjatev, vendar pa se na področju odpirajo številna vprašanja, še posebej, če gre za razmerje z mednarodnim elementom. Na ravni EU je področje ukrepov zavarovanja predmet urejanja že vrsto let, najnovejšo ureditev pa daje Uredba (EU) št. 1215/2012 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 12. 12. 2012 o pristojnosti in priznavanju ter izvrševanju sodnih odločb v civilnih in gospodarskih zadevah, ki se bo uporabljala od 10. 1. 2015. Prispevek poskuša s prikazom najpomembnejših sprememb predstaviti razvoj področja ter njegov vpliv na položaj upnikov ter dolžnikov.
Keywords: upniki; terjatve; zavarovanje; izvršba; izvršilni postopek; sodne odločbe; pravna ureditev; European Union; Evropska unija